+38 (095) 230-42-02
ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ НАШІ ПАРТНЕРИ КАР'ЄРА КОНТАКТИ
ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН
МІКРОДОБРИВА
РЕГУЛЯТОРИ РОСТУ РОСЛИН
НАСIННЯ

НАШІ АКЦІЇ

Головна Новини Рекомендації з підготовки та посіву сої від компанії «АГРОТОК ЛТД»
Рекомендації з підготовки та посіву сої від компанії «АГРОТОК ЛТД»
25.04.2017

          Соя - експортоорієнтована та економічно приваблива білкова культура. Тому, для повної реалізації її потенціалу врожайності та отримання максимального прибутку, слід враховувати її біологічні і фізіологічні потреби при формуванні технології вирощування.

          Важливим фактором в формуванні продуктивності посівів сої відіграє підготовка насіння, зокрема - проведення протруювання інсектицидами для захисту від комплексу ґрунтових і післясходових шкідників. Цей захід слід застосовувати на полях, де було виявлено, в результаті діагностики (розкопок, встановлення приманок), високу чисельність ґрунтових шкідників (дротянок, личинок хруща і т.д.). При цьому, збільшення норми висіву не завжди компенсує втрати по вирівняності посіву, адже шкідник робить пошкодження нерівномірно  - частини рядка (при широкорядних посівах) чи локаційні місця (при суцільному посіві). Таким чином, ми будемо отримувати як ділянки з дуже великим зрідженням і відсутністю внутрішньовидової конкуренції, так і ділянки з загущеним посівом з істотною внутрішньовидовою конкуренцією.

         Обов’язковою є обробка насіння фунгіцидними протруйниками від хвороб на етапах проростання і сходів, адже соя висівається в період інтенсивного їх розвитку та шкодочиності (основні небезпеки - пліснявіння насіння, альтернаріоз, фузаріоз, аскохітоз, пероноспороз і септоріоз сходів).

         Ефективним заходом, для росту і розвитку даної культури (на початкових етапах), є обробка насіння мікродобривами на основі комплексу з макро-, мікро- і мезоелементів, стимуляторів росту, гумінових сполук, амінокислот. Дані сполуки пришвидшують розвиток кореневої системи та ріст вегетативної маси в період переходу живлення рослини з запасних речовин сім’ядоль на кореневе.

         Вирішальним фактором для формування урожаю сої є обробка її насіння інокулянтами на основі активних штамів бульбочкових бактерій роду Rhizobium japonicum. При заселенні іншими малоефективними чи неефективними видами, виникає резистентність рослин до заселення ефективними штамами, що приводить лише до мінерального живлення рослин та зменшення продуктивності посівів. Оскільки більшість штамів бульбочкових бактерій не приживаються в умовах України, то інокуляція насіння активними штамами є обов’язковим заходом. При цьому, ми повинні розуміти, що на момент симбіозу такі фактори як: кислотність ґрунту (нижче 5,5 рН), мінусові та високі (більше 30 °С) температури ґрунту, нестача вологи - є обмежувальними факторами, як для проникнення бульбочкових бактерій в рослину-господаря, так і для їх функціонування.

Тому, при проведені обробки насіння потрібно враховувати наступні фактори:

- при використанні рідких препаратів (Хайкот, Оптимайз, та ін.) - можливо застосовувати з протруйниками фунгіцидної дії, та все ж бажано використовувати окремо від протруювання насіння і не раніше ніж за добу до посіву;

- при застосуванні сухих препаратів (Intex peat, Хістік та ін.)  - обробку можна проводимо при підготовці або під час завантаження насіння в транспортні засоби, мішки, чи в сівалку при посіві.

         Обов’язкова умова - уникнення прямих сонячних променів (ультрафіолету) під час всіх технологічних операцій, так як це може викликати  загибель бульбочкових бактерій.

         Соя є культурою, яка споживає найбільше азоту для свого росту і розвитку (мал. 1.).

          Тому, важливо розуміти за яким типом технології ми плануємо її вирощувати, на яких ґрунтах. Адже збільшення нітратних форм азоту в ґрунті, на початкових етапах розвитку, може викликати погіршення процесу симбіозу бульбочкових бактерій з рослинами сої чи негативно вплине на саму азотфіксацію. Отже лід правильно підібрати норми, форми та види азотних добрив в передпосівному обробітку ґрунту та посіві.

         Таким чином, для формування 3,0 т/га зерна сої потрібно забезпечити на 50 % мінеральними формами азоту в передпосівній культивації (карбамід, КАС у нормі 60-100 кг/га д.р. по азоту) та при посіві (15-20 кг/га д.р. по азоту у складі комплексних добрив).

При вирощуванні з використанням інокуляції насіння бульбочковими бактеріями:

Як вже зазначалось в наших попередніх рекомендаціях, для посіву будь-якої культури необхідно сформувати рівне і тверде насіннєложе, з якісно підрізаними бур’янами та підпертою вологою.

Отже, оптимальним є строк посіву, коли ґрунт прогрівається до 12-14 °С  - для звичайних сортів, а для ГМО – від 9-10 °С, що зумовлено їх дещо вищою стійкістю до стресових факторів.

При виборі глибини посіву потрібно враховувати, що соя дуже вимоглива до вологи. Для отримання дружніх сходів,  в орному шарі ґрунту  її кількість повинна складати 20-30 мм, адже для набухання і проростання вона потребує 130-160% вологи від маси насіння.

Оптимальна глибина посіву сої - 3-4 см,  в умовах зони нестійкого та недостатнього зволоження глибину можна збільшити до 5-6 см (за рахунок заглиблення сівалки в вологий шар ґрунту на 1,5-2 см).

            Густота посіву значно залежить від групи стиглості сорту та ширини міжрядь (табл. 1.). 

Таблиця 1. Рекомендовані густоти на момент збирання в зоні нестійкого зволоження, залежно від групи стиглості та ширини міжрядь

Група стиглості Ширина міжрядь, см Густота посіву на момент збирання, тис./га

 

   Ультраранні

          12,5-15                              600-700
              30                              450-550
   Ранньостиглі            12,5-15                              500-600
            30-45                              400-500

 

Середньостиглі


           12,5-15                              450-500
            30-45                              350-450
              70                              300-350

          В зоні недостатнього зволоження густоти бажано зменшити на 50-100 тис./га рослин, а в зоні достатнього зволоження - можна збільшити на 100-200 тис./га рослин на момент збирання.

         Традиційні сорти сої вимагають більш інтенсивного захисту від бур’янів (на початкових етапах є найменш конкурентними з ними, внаслідок чого може відбутися витіснення рослин сої з посіву, а це, в свою чергу, вплине на густоту та урожайність культури).

Отже, для успішного захисту сої можна використовувати ґрунтові препарати на основі:

         При цьому, ґрунтова схема, залежно від забур’яненості посівів, погодних умов і наступника  в сівозміні, може передбачати поєднання препаратів - наприклад на основі ацетохлору та метрибузину, метрибузину та кломазону (для розширення спектру та посилення захисту).

        При використанні післясходової системи захисту для традиційної сої рекомендуємо використовувати препарати проти дводольних на основі бентазону (Альфа-Бентазон, Бента, Базагран та ін.) та тифенсульфурон-метилу (Хармоні, Альфа-Маїс та ін.),а також застосування цих препаратів в бакових сумішах, а проти злакових - на основі хізалофопу-П-етилу (Форвард, Багіра Супер, Ачіба та ін.).

       Для успішного захисту від злакових і дводольних в посівах традиційної сої також рекомендуємо використовувати Гермес, МД і Відблок Плюс, МЕ.

Рекомендації розроблені агрономом-консультантом,

кандидатом сільськогосподарських наук,

практиком Кифорук В.В. 

КОНТАКТИ

25015, м. Кіровоград,
площа Дружби Народів, 3, офіс 305, 308
Тел/факс: (0522) 35-79-12, моб.: (095) 230-42-02
28000, Кіровоградська обл.,
м. Олександрія, вул. Героїв Сталінграду, 35
Тел/факс: (05235) 7-99-89

ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК



ВIДПРАВИТИ
Copyright © 2024 «Агроток ЛТД». Всі права захищені.
Розробка сайту Веб-студія San-Francisco