+38 (095) 230-42-02
ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ НАШІ ПАРТНЕРИ КАР'ЄРА КОНТАКТИ
ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН
МІКРОДОБРИВА
РЕГУЛЯТОРИ РОСТУ РОСЛИН
НАСIННЯ

НАШІ АКЦІЇ

Головна Новини Рекомендації по строкам посіву кукурудзи від ТОВ ″АГРОТОК ЛТД″
Рекомендації по строкам посіву кукурудзи від ТОВ ″АГРОТОК ЛТД″
05.04.2017

          З різким підвищенням температури повітря до 16-18 °С, що спостерігається протягом кількох останніх днів, у більшості господарств замислилися про посів кукурудзи. Тому, щоб уникнути проблем, які можуть виникнути внаслідок холодових стресів, потрібно враховувати біологічні особливості культури та прогноз погоди.

          Виходячи з біологічних особливостей кукурудзи важливими факторами є: вміст вологи в ґрунті та його температурний режим. На сьогоднішній день з вологою проблем немає, тому на перший план виходять температури - для проростання насіння кукурудзи оптимальними є 8-10 °С  в ґрунті, а критичними  - заморозки, -2…-3 °С (рослини можуть загинути). При цьому, проростання насіння дуже уповільнюється вже на рівні 5-7 °С в ґрунті, а при температурах нижче 5 °С - припиняється. Коли є коливання денних і нічних температур в рамках від 15 до 0 °С, то виникає небезпека отримання зріджених посівів при проростанні (мал. 1).

        Такий хід проростання насіння зумовлений тим, що при коливанні температур повітря проросток рухається до тепла: вдень - вгору до теплого зовнішнього повітря, а в нічний час в зворотному напрямку - в ґрунт, адже він тепліший в нижніх горизонтах. Наслідок такого проростання - розрив колеоптиля (захисної тканини навколо проростка)  в ґрунті, розкриття там листків та загибель рослини.

        При нинішніх погодних умовах важливо враховувати механічний склад ґрунту: на легких ґрунтах (значний вміст піщаної фракції) -  нагрівання і охолодження проходять дуже швидко, тому рослини сильніше зреагують на такі перепади; середні ґрунти (з високим вмістом органіки) - добре тримають температуру і на них є менша небезпека втрати густоти посівів;  на важких ґрунтах (з високим вмістом глинистих часток) - йде повільне прогрівання і, відповідно, повільна віддача тепла, що є також менш небезпечним для проростання рослин.

        Також із зниженням температури  є небезпека отримання ознак холодового стресу рослин по листку (мал. 2).

        Такі наслідки холодового стресу менш небезпечні навіть при загибелі листового апарату рослини, адже кукурудза до 4 листка не виносить точку росту вище ґрунту, тому є більш захищеною. Дані особливості, при тривалому продовжені холодового стресу, призводять до зупинки росту і розвитку культури, а це може  вплинути на врожайність в майбутньому. Проте, для сухих зон степу, де важливішим є раціональне використання вологи для росту і розвитку рослин, більш небезпечним є втрата вологи, ніж вплив холодового стресу на рослини. Слід також відмітити, що вплив холодового стресу на проростання є більш небезпечним ніж на листову поверхню рослин.

        Відповідно до прогнозу погоди на місяць, очікується похолодання з 7 по 9 квітня і з 20 по 23 квітня (в нічний час стовпчик термометра знизиться до відмітки 2-4 °С), що несприятливо позначиться на процесах росту та розвитку культури. Тому для зони нестійкого зволоження  (з метою отримання рівномірних сходів і оптимізації умови росту і розвитку рослин)  - оптимальним буде строк посіву з 20 квітня, а для сухих степових зон - кращим є строк після 9 квітня. Дотримання цих строків сівби кукурудзи  знизить ризик втрати густоти посівів і забезпечить оптимальне використання вологи,  незважаючи на високу ймовірність холодового стресу по листку в період з 20 по 23 квітня.

 

Рекомендації розроблені агрономом-консультантом,

кандидатом сільськогосподарських наук,

практиком Кифорук В.В. 

КОНТАКТИ

25015, м. Кіровоград,
площа Дружби Народів, 3, офіс 305, 308
Тел/факс: (0522) 35-79-12, моб.: (095) 230-42-02
28000, Кіровоградська обл.,
м. Олександрія, вул. Героїв Сталінграду, 35
Тел/факс: (05235) 7-99-89

ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК



ВIДПРАВИТИ
Copyright © 2024 «Агроток ЛТД». Всі права захищені.
Розробка сайту Веб-студія San-Francisco